E-bookHet Geheel is meer dan de Som der DelenHoofdstuk 1Longen

Het Geheel is meer dan de Som der Delen – Hoofdstuk 1

Hoofdstuk 1 De longen

Het geheel is meer dan de som der delen. Toch wil ik graag aandacht geven aan de organen (delen) in het lichaam en deze op een holistische wijze benaderen. Een anatomisch uitleg ga ik niet geven maar mocht je dit graag bestuderen kun je dit natuurlijk doen.

Zoals ik altijd zeg staan de longen voor vrijheid ik noem het onze vleugeltjes. Zie het voor je: zing uit volle borst een lied. Je kunt in de badkamer beginnen en wat ik zelf heel fijn vind om in de auto je talenten los te laten. Let wel op de weg, maar niet op de aandacht van de weggebruikers, zij zullen wel wat verbaast kijken. Voel je vrij en kijk eens naar James Corden Karaoke Best Moments (YouTube). Zingen reinigt en werkt herstellend door de trilling van de klanken.

Ook kun je tijdens een wandeling aandacht geven aan de in- en uitademing. Hiermee kun je een goede conditie opbouwen. Het gaat als volgt:

  • start met het rechterbeen
  • adem tijdens 7 stappen diep in
  • houdt een ademstop stap (stap 8)
  • adem daarna 7 stappen helemaal uit.
  • houdt 1 stap adempauze (stap 8)

Opbouwen naar 2 x daags 5 minuten ook al lijkt het eenvoudig. Voorzichtig je kunt duizelig worden.1

Wat ik ook wil aanstippen is gelaatsdiagnostiek. In het gelaat zijn de longen zichtbaar in de wangen. Bij longontsteking zie je vaak rode wangen (konen). De neusvleugels geven aan hoe het met de ademhaling is. Bij veel energie in de longen zijn de neusvleugels wijd en bij weinig energie zijn de neusvleugel energieloos en slap.

Er zijn veel ademhalingstechnieken en welke je kiest is niet van belang, maar kies er één waar je blij van wordt, waar je in geloofd en die bij je past. Dat is ook zo met het kiezen van een sport. Zelf adviseer ik vaak het bloedgroepdieet waarbij aangegeven staat dat bijvoorbeeld yoga goed is bij bloedgroep A. Maar ook hierbij is het jouw keuze!

Holistisch gezien hebben onze longen een belangrijk aandeel in het geheel omdat het zuurstof brengt naar ons hele systeem(organen) maar ook weer kooldioxide afgeeft.

Bronvermelding:

  1. Anitsa Kronenberg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *