E-book

Het Geheel is meer dan de Som der Delen – Inleiding

Inleiding

De afgelopen tijd ben ik begonnen met het schrijven van een e-book, omdat ik 20 jaar de verantwoording heb genomen om het EPD3-programma (vroeger VP3) te begeleiden. Dit met groot respect voor diegene die de verantwoording neemt voor haar/zijn gezondheid en bij mij langskomt om het EPD3 programma te volgen. Hier heb ik zelf ook heel veel van mogen leren. Op een holistische manier je verantwoordelijkheid nemen voor je gezondheid, bestaat uit fysiek, mentaal, sociaal, emotioneel en energetisch in balans zijn.

Maar wat is een holistisch systeem? Waarom raken we uit balans? En hoe kunnen we weer de balans vinden? Dat zijn voor mij levensvragen geworden en daarom heb ik mij gefocust om daarop antwoorden te vinden met een open mind.

Ruim 20 jaar geleden ben ik in contact gekomen met Thomas Norbart. Hij vertelde over de Zwitserse stofwisselingstherapie, het EPD-3 programma, die hij in Nederland begeleidde. Na zijn verhaal was ik niet direct enthousiast. Daarom stelde hij voor om zelf een kuurweek in het Zwitserse Berlingen te volgen om het aan den lijve te ondervinden. Hier stond ik voor open en ben het avontuur aangegaan.

Aangekomen in het kuuroord kregen we de uitleg hoe het programma werkte, de dag indeling en welke activiteiten er waren waar iedereen vrijblijvend aan deel mocht nemen.

Er werden tijdens een consult (arts en verpleegkundigen) metingen gedaan en verdere uitleg gegeven over het programma. De eenvoud, de duidelijkheid en het nemen van je eigen verantwoordelijkheid spraken mij erg aan. Elk Uur Eten, dat was het advies en en voor welke smaak je kiest, zoet of hartig, dat mocht naar behoefte, met het advies om vloeibare en vaste producten af te wisselen.

De maaltijden maakte je zelf klaar en dat was ook weer erg eenvoudig. Er werd geen plan voor de dag gemaakt dat mocht je geheel naar behoefte doen. Het was elke dag mogelijk om in de ochtend scholing te volgen, waar er uitgebreid werd ingegaan op hoe het lichaam werkt en hoe het belast kan raken, waardoor klachten kunnen ontstaan.

De gasten in het kuuroord waren er met verschillende klachten of vragen. Zo waren sommigen uit het ziekenhuis ontslagen en aan kwamen sterken. Ook waren er gasten die elk jaar één of twee weken het programma kwamen volgen om het lichaam te resetten.

Na drie dagen werd ik (misschien kwam het door het zuiveren van m’n lichaam en mede door gesprekken met de kuurgasten) heel nieuwsgierig. Deze nieuwsgierigheid werd elke dag sterker en ik zag hoe dit programma ingezet werd om het lichaam te voeden en zo balans te brengen.

Na afloop van de kuurweek was het duidelijk, hier ga ik mee aan de slag.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *