Uncategorized

Het Geheel is meer dan de Som der Delen – Hoofdstuk 2

Hoofstuk 2 Het spijsverteringskanaal

Het spijsverteringskanaal noem ik ook wel de holle buis die veel aandacht verdiend en ook verbonden is met ons gevoel. Door de liefdevolle bereiding van voeding, wat liefdevol heeft mogen groeien, worden we gevoed met liefde. Rust helpt om de liefdevolle voeding toe te laten, waardoor alle systemen de tijd hebben om de voedingsstoffen op te kunnen nemen en te verwerken.

“Ja, ja” hoor ik je denken “maar hoe krijgen we dat voor elkaar?” De liefdevolle aandacht kan door een druk leven niet altijd gegeven worden en dat is ook logisch. Je komt vermoeit thuis, heb je misschien kinderen van de opvang gehaald (die ook vermoeid zijn) en wat rond jengelend vragend naar die liefdevolle maaltijd en jij ook. Hoe ga ik dat liefdevol aanpakken?

Drukte betekent ook vaak stress, waardoor we in de supermarkt opzoek gaan naar een maaltijd die snel op tafel staat. We wijken uit naar de door de voedingsindustrie ontwikkelde hulp pakjes, blikjes, zakjes enzovoort die ons helpen bij het snel bereiden van de maaltijd.

Om mij heen zie ik zeker de verandering van de laatste jaren in het bewustzijn herrijzen waar zelfs de voedingsindustrie brood in ziet. Op bijna alle verpakkingen vind je, ‘natuurlijk’, ‘biologisch’, ‘Vegan’ en nog meer termen om ons de indruk te geven dat ook zij op de goede weg zijn. Daar ben ik blij mee, maar het is van belang dat we zelf blijven nadenken en op onderzoek gaan naar wat biologisch precies inhoudt. Dit onderzoek is van belang om erachter te komen of we werkelijk goed zijn voor de aarde, je naaste, de planten, de dieren en je zelf.

Wat ik een goede uitvinding vind, zijn de verse ingrediënten om maaltijden te bereiden die in een pakket thuis worden bezorgd. Daarbij worden recepten geleverd om een snelle en complete maaltijd op tafel te zetten. Ook zijn er groentepakketten die van de biologische boerderij of zorgboerderijen komen en in reformwinkels (natuurvoedingswinkels) opgehaald kunnen worden. Ook zij hebben leuke recepten en deze vergen wat meer aandacht.

En zo start een gezonde stofwisseling: het aanschaffen van de juiste voeding die jou goed doet.

Ons natuurlijk systeem is prachtig en we kunnen voelen welke voeding ons goed bevalt en welke “zwaar op de maag liggen”. Verschillende uitdrukkingen geven aan welke emotie er horen bij welk orgaan.

Als je “haar op je tanden” hebt, moet je “flink van je afbijten”, “je tanden laten zien”, dit zijn uitdrukkingen die je niet in de meest harmonieuze situatie brengt. Het kost je energie en je mag je dan afvragen of dit de omgeving is voor jou, waar je kan groeien en uitblinken, daar waar je goed in bent. Bijt één keer goed van je af, hakt of bijt 😉 de knoop door maakt voor jezelf en naar ander duidelijk wat je wilt. Dit zorgt ervoor dat je niet veel negativiteit hoeft te verteren. Als je je verdiept in de uitdrukkingen leer je je lichaam en geest heel goed kennen.

Lever
De uitdrukking “hem loopt een luis over de lever” is je overal over opwinden of boos worden. De bittere galvloeistof wordt door de lever afgescheiden en kan je gemoedstoestand flink beïnvloeden, denk maar aan cholerisch karakter of aan” gal spuwen”.
Als de gal en lever uit balans zijn is de vrolijkheid ver te zoeken dat is wel duidelijk.

De lever heeft ook een belangrijke taak in het lichaam, het ordent, verwerkt en zuivert.

Daarom is het van belang regelmatig het lichaam te ontgiften (EPD-3 programma) en goed te eten en zuiver water te drinken met aandacht en liefde. Zo zie je dat alles draait om aandacht vooral aan de lever. We worden vrolijk, krijgen meer energie en kan het gezichtsvermogen zelfs verbeteren.

Simpele dingen die de lever helpen is heet (bron)water drinken. Je kookt 1 liter in een roestvijstalen pan en laat het 20 minuten op een laag pitje doorkoken. Je kunt wat gemberrasp toevoegen (hoeft niet als je het niet lekker vindt). Je kunt het in een thermoskan bewaren en het verdeelt over de dag met kleine slokjes opdrinken.

Pancreas
De pancreas staat voor creativiteit (pan-creëren) en als je te veel “in de pas loopt” is het goed om creatief bezig te zijn. De pancreas kan overbelast en verzwakt raken door een te veel aan suikers en koolhydraten en geeft dan wisselende stemmingen. Dus is het van belang om te letten op je inname snelle koolhydraten, zoals suikers.

Dunne darm
Overmatig kritisch zijn kan de werking van de dunne darm verkrampen. Echter kan het ook andersom werken; wanneer je merkt dat je overmatig kritisch bent, dan heeft de dunne darm aandacht nodig. Hier zijn verschillende mooie middelen voor, om de dunne darm te ondersteunen.

Blindedarm
De blindedarm heeft met afweer te maken. Als er ingrijpende veranderingen zijn, die te maken hebben met een nieuwe omgeving, kan je blindedarm opspelen en zelfs verwijderd moet worden. Dit zie je vooral bij kinderen die te maken hebben met verandering van bijvoorbeeld school of klas, maar ook vakanties enz.

Dikke darm
De dikke darm valt onder planeet Pluto, ook al is het een dwerg planeet, kan deze heftigheid te weeg brengen. Pluto kan een flinke machtsstrijd met je aan gaan en laat de schaduwkanten zien maar geeft je ook inzicht. Zo zie je maar dat de spijsvertering zich flink bemoeit met hoe we in het leven staan.

Zo kunnen we door de krochten van de holle buis in ons lichaam heel veel leren. En natuurlijk is het interessant om de werking van het lichaam tot elke millimeter in het Latijn uitgedrukt te krijgen maar laten we het eenvoudig houden. Mocht je toch meer uitleg willen hebben kun je op YouTube naar @JufDanielle gaan en zij geeft kort en duidelijk uitleg over alle systemen in ons lichaam.

Extra tips
Smeer regelmatig de buik in met Sint Jansolie en ook kun je regelmatig thee van Sint-Janskruid drinken. Dit geeft ontspanning. Eet vezelrijke voeding en geniet van de aardbeien van het seizoen deze zijn goed voor de darmen. Sint-Janskruid kun je niet combineren met antidepressiva maar kan wel voorkomen dat je antidepressiva nodig hebt. Concentreer je dagelijks een aantal keren op een buikademhaling, hiermee geef je de buik een natuurlijke massage.

Observeer, voel, luister en gebruik al je zintuigen en voel dan welke energie er vrijkomt.

Trauma’s zijn verkrampingen en deze mogen ook aangekeken worden. Verdriet, pijn, boosheid, schaamte, schuld en ga zo maar door, ontwijk deze niet. Al je organen die je helpen te stofwissellen zullen daar heel blij mee zijn je hele systeem wordt er soepel van.

Wees wie je bent want je bent PRACHTIG!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *